Vintertøj

Find den rigtige vinterjakke (foto: eventyrsport.dk)

 

I vinterhalvåret kan det det til tider være så isnende koldt, at alt der foregår uden for kan være nærmest uoverskueligt at sætte sig op til. Det at skulle cykle på arbejde eller tømme postkassen er pludselig noget, der skal tages tilløb til, fordi kulden bider sådan i huden, når man begiver sig uden for.

Dog er det ikke altid den mest optimale løsning at købe en kæmpestor, varm jakke. I vintermånederne er det ideelle faktisk nærmere at bære hele fire lag på kroppen, som man så kan tage af og på, alt efter om man får det varmere eller koldere – eksempelvis når kroppen naturligt nok skifter temperatur efter som man står stille eller er aktiv. Står man helt stille, eksempelvis hvis man er med børnene på legepladsen og ser med fra sidelinjen – eller hvis man ser fodboldkamp på stadion, så har man brug for solid isolering. Er man derimod i bevægelse, har man brug for at slippe af med overskydende varme.

De fire lag, man skelner i mellem, hedder basislag, mellemlag, yderlag og forstærkningslag. Måske er de fire lag hel ny viden for dig – det gør det ikke desto mindre endnu mere vigtigt, at du så læser med i det følgende neden for.

Derfor skal du have et basislag:

Basislaget er det lag, der leder fugt væk fra din hud, så den hele dagen i gennem holdes tør og varm. Et basislag kan for eksempel være uldundertøj. Det er desværre kun de færreste, der ejer en sæt uldundertøj, men eksperter på området understreger, at det er altafgørende at have isolerende og fugtafledende undertøj på, fordi du på den måde undgår en våd ryg, som kan koste en grim forkølelse. Du skal helst undgå bomuld. Vælg allerhelst uld – undertøj af syntetiske materialer kan også bruges.

Basislagets fornemmeste opgave er at sikre, at fugten kommer væk fra din hud, så du ikke bliver kold, for så falder din kropstemperatur. Bomuld som basislag er en rigtig skidt idé, fordi bomuld absorberer fugt og tørrer meget langsomt. Dermed er der risiko for, at din kropstemperatur netop falder. Bomuld ’vokser’ i øvrigt, når det bliver vådt eller fugtigt, og derfor mister det evnen til at ventilere. De fleste har undertøj i skuffen, der er lavet af bomuld, fordi det ofte er billigt og ikke mindst et ret almindeligt materiale at fremstille undertøj i. Men når det kommer til stykket fungerer det meget dårligt som basislag.

Uld kan derimod, alt det bomuld ikke kan. Uld kan absorbere op til en tredje del af sin egen vægt i fugt uden at blive våd. Og selvom du har det varmt, sveder og det bliver meget fugtigt, så isolerer det lige så godt hele dagen. Desuden kommer det sjældent til at lugte dårligt, selvom du bruger det ofte og vasker det sjældent. Uld kan fås i utallige kvaliteter. Og det med, at uld kradser passer ikke nødvendigvis. I dag kan man få det fineste, bløde uld, som føls fantastisk på kroppen.

Det kommer bag på de fleste, at syntetiske materialer har virkelig mange gode egenskaber. For eksempel tørrer mange syntetiske materialer meget hurtigt, og derfor leder de også hurtigt fugt væk fra kroppen. En væsentlig forskel på uld og syntetisk stof er dog, at syntetiske materialer kan begynde at lugte fælt, og skal derfor vaskes i meget varmt vand for at få lugten helt væk. Der er masser af muligheder på markedet for at købe uld, der er blandet med syntetiske materialer – på den måde slår du to fluer med ét smæk.

Derfor skal du have et mellemlag:

Mellemlagets funktion er at binde fugt fra kroppen og isolere din hud for den kolde luft. Eksempler på materialer, der kan klarer netop den opgave kunne være en sweater eller jakke af polyester eller uldfleece, fordi de to typer er fremstillet på en måde, så det måde kan isolere og ventilere – du kan også købe en blanding af de to.

Mellemlaget kan også huskes som lag nummer 2 – det der kommer lige efter basislaget, som nævnt for eksempel kunne være uldundertøj. Som lag nummer to anbefales uld, fleece og andre syntetiske stoffer eller uldblandinger. Det er mest hensigtsmæssigt, hvis dette lag har lynlås eller knapper, så du kan lyne/ knappe op, hvis du har brug for at slippe af med overskydende for varme.

For nogen er fleece en lidt 80’er-agtig ting, som ikke er hverken flot eller trendy. Men fleece er virkelig et vidundermateriale på rigtig mange punkter. Hvis du nogen har hængt en fleecetrøje til tørre, har du sikkert bemærket er den tørrer lynhurtigt, sammenlignet med de andre ting, du har hængt på snoren. Udover at tørre hurtigt, isolerer materialet også godt. Eneste men er, at fordi fleece er syntetisk, så antænder det rasende hurtigt. Så skal du lave bål ved stranden en aften, så sørg for at sidde et godt stykke på afstand, hvis du bærer en fleecetrøje.

Derfor skal du have et yderlag:

Yderlagets opgave er at beskytte mod vind, slid og regn. Nu bliver det en smule teknisk, hvis du skal vælge det helt rigtige yderlag, så læs med neden for og hold tungen lige i munden:

Yderlaget kaldes også skallaget – det kunne også hedde skjoldlaget. Det er det, der skal beskytte dig mod det hårde vejr. Dette lag beskytter dig mod vind, regn og al udvendig slid. Slid kan både være hvis du er på ski, det kan også være, når du om foråret er aktiv med børnene og legene bliver lidt vilde. Yderlaget samarbejder med de andre lag ved at udlede fugt. Det hjælper naturligvis ingenting, at dine to inderste lag, basislaget / undertøjet og mellemlaget/ fx fleecetrøjen udleder fugt, hvis det hele så sætter dig i dit tredje lag. Et godt eksempel på et skallag/ yderag er membrantøj – især i foråret, sommeren og efteråret. Når det bliver rigtig råkoldt, skal du på barske vinterdage hellere gå efter materialet, der hedder G-1000.

Det er vigtigt, dit yderlag kan justeres. For eksempel er det hensigtsmæssigt med justerbare ærmeopslag og justerbar hætte. Alle ’dimser’, som lynlåse, knapper og snore, skal være lette at bruge selv om man har handsker på.

Membranprodukter kan for eksempel være det der hedder Hydratic eller Gore-Tex. Gore-tex har du med stor sandsynlighed hørt nævnt før. De to er meget populære til vinterbeklædning, fordi rigtig mange mennesker har fået øjnene op for de mange fordele ved det holdbare G-1000. Materialet er fremstillet af en blanding af bomuld og polyester. Bomulden medvirker til at materialet er behageligt og åndbart, mens polyesteren giver slidstyrke samtidig med at den ikke optager fugt. På den måde tørrer materialet hurtigt, hvis det bliver vådt. Fiberblandingen bliver vævet med en meget hård og tynd tråd, som væves meget tæt. Den mest oplagte årsag til, at G-1000-materialet er så populært om vinteren er, at det kan afvise både sne og vind samtidig med, at det har en vanvittig god ventilation og holdbarhed.

Derfor skal du have et forstærkningslag:

Det sidste lag, der bliver omtalt i denne guide er forstærkningslaget, som man normalvis kun behøver i ekstremt vejr. Forstærkningslag er som regel ikke nødvendigt til hverdagsbrug. Lag nummer fire kan være en god idé hvis du skal stå helt stille uden at være aktiv når du forholder dig i ekstremt lave temperaturer.

Forstærkningslaget er altså et isoleringslag til ophold i de aktiviteter, du ellers foretager dig uden for i meget koldt vejr. Et eksempel på dette lag kan være en dunjakke eller en anden varm jakke med syntetisk polstring. Formålet er at minimere varmetabet, hvis du for eksempel går tur i meget koldt vejr og af den ene eller anden grund bliver nødt til at stå stille i en periode. Her vil forstærkningslaget være yderst hensigtsmæssigt.

Der findes et hav af forskellige dunjakker, men ikke alle er lige varme. Som hovedregel kan man sige, at jo flere dun, der er i jakken, og jo færre fjer, jo bedre er jakkens kvalitet. Ofte er der alle mulige slags blandinger af dun og fjer, men spørg ekspedienten i forretningen, så du kommer hjem med den rigtige for dig.

Dun er et virkelig godt materiale, fordi det kan trykkes helt sammen, vejer næsten ingenting og er meget varmt. Der er dog den ulempe ved dun, at det mister evnen til at isolere, hvis det begynder at regne. Om vinteren, hvor luften er kold og tør, og det ikke regner så ofte, kan man dog godt kæbe en dunjakke – dun kan godt tåle lidt sne.

 

Find dit vintertøj her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.