Klæd dig på til en uges skiferie i Norge

Fra en skyfri himmel skinner solen ned på den kridhvide sne, og du står klar til at nedlægge de krystalglitrende norske pister. Men du kan hurtigt mærke koldsved på kroppen, våde handsker og begyndende vabler på tæerne.

En situation som denne kan mange havne i rundt omkring på de mange skisportssteder på skiferien i Norge. Og derfor er det uhyre vigtigt, at du forbereder dig grundigt til din skiferie, så du har den helt rigtige skibeklædning.

Her lister vi gode råd til en beklædning, der sikrer behagelige dage i de kolde norske fjelde.

Lagr op

Det allervigtigste i en god skibeklædning er at klæde sig på i lag. I løbet af dagen bruger du meget energi på udfordrende pister, mens du under kaffepauser sidder stille. Med andre ord svinger dit aktivitetsniveau meget op på en skidag. Derfor skal du klæde dig i lag, så du hurtigt kan smide ét eller flere, hvis varmen pludselig tager til. Og omvendt kan du tage et ekstra tyndt lag på, hvis det bliver køligere.

Skiundertøj – men hvilket materiale?

I hverdagen er det første, vi tager på, når vi kommer ud af badet, almindeligvis vores undertøj. Det samme gælder, når du skal klæde dig på til en dag på ski.

Skiundertøjet er en vigtig base for at holde dig varm og tilpas hele dagen. Men er det ligegyldigt, hvilket materiale dit skiundertøj er lavet af? Nej, det er det faktisk ikke. Bomuld hjælper dig ikke ude på de kolde bjergtoppe. Dets manglende egenskaber til at føre sved og fugt væk fra din krop gør, at det ikke egner sig til skiture. Bomuld tiltrækker i stedet din sved, så du får en ubehagelig kropsfornemmelse, der både føles kold, klam og våd.

I stedet bør du anskaffe dig skiundertøjet lavet af uld. Uld er et naturligt materiale, der er temperaturregulerende. Det vil sige, at hvis du har det varmt, så køler det dig ned – og har du det koldt, varmer det dig. Du behøver ikke bekymre dig om kradsende uld, for de fleste producenter i dag benytter sig af en blød variant. Det er desuden vigtigt, at dit skiundertøj sidder tæt til kroppen, så det kan arbejde sammen med den.

Og hvad med sokker? Er det virkelig nødvendigt med skisokker? Måske, måske ikke. Under alle omstændigheder hjælper et par tætsiddende skisokker dig til større velbehag i de store skistøvler, fordi de også transporterer sveden væk, så du undgår ømme vabler. Vælg et par uden sømme, der ikke generer din fod.

Det midterste lag

Nu er underlaget på plads, men hvad så? Med et midterlag får du den isolerende effekt. Det er ikke sikkert, at det er nødvendigt alle dage på din skiferie, men de norske vinterdage kan være hårde, og så er et mellemlag guld værd.

Du kan vælge en trøje eller tynd trøje lavet i Thinsulate eller fleece. En trøje i fleece er mere vandafvisende, mens en thinsulate-trøje kan foldes sammen, så den stort set intet fylder i en taske. Begge er brugbare varianter, så du bør gøre op med dig selv, hvad der passer bedst til dit behov.

Gå efter en tætsiddende jakke eller trøje i et svedtransporterende materiale med lynlås, så du hurtigt kan smide den, hvis det bliver for varmt. Vælg desuden en med hætte, der kan tilføre hovedet ekstra varme om nødvendigt.

Jakken – det yderste lag

Så kom vi til det. Skijakken er naturligvis noget af det vigtigste udstyr på din skiferie. Der findes et hav af forskellige jakker til formålet, og egentlig afhænger valget mest af alt af dig.

Er du kuldskær, og kan du lide at tage det roligt ned ad pisterne, mens du nyder naturen? Så bør du anskaffe dig en jakke med isolering i det yderste lag. Her kan en dunjakke være et godt valg, da den giver dig masser af varme.

Er du derimod meget aktiv og elsker høj fart, vil en skaljakke formentlig være et bedre valg. Med den får du ikke for meget varme, og den giver dig en høj grad af fleksibilitet og følelse af frihed, når du bruger din krop meget.

Uanset hvilken jakke du køber, så er nøgleordene åndbarhed og vand- og vindtæthed. Jo højere tallene er, jo bedre jakke får du.

Du bør også investere i et par gode handsker til det yderste lag af dit skitøj. Her gælder samme princip: vind- og vandtætte materialer og stor åndbarhed. En skiferie med klamme, våde og kolde hænder er ikke en rar fornemmelse.

Nu er du klædt på fra inderst til yderst og klar til din skiferie i Norge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.